Saara Uusiheimala – Restonomi AMK & YAMK
Minun matkani opiskelijana
Työharjoittelun kautta työelämään
Olen Saara Uusiheimala, restonomi (amk), projektiasiantuntija Kajaanin ammattikorkeakoululla, ja kerron tässä hieman urastani.
Aloitin restonomin opinnot KAMKissa 2004, tuolloin luonto-, liikunta- ja kulttuurimatkailun koulutusohjelmassa. Kajaaniin päädyin, vaikkei minulla ollut oikeastaan minkäänlaisia siteitä kaupunkiin aiemmin. Aiemmin olin asunut 11 vuotta Saksassa perheeni kanssa ja käynyt kouluni yläasteelta lähtien siellä. Ylioppilaskirjoitusteni jälkeen hain pitkään alaa, jota oikeasti halusin opiskella. Työskenneltyäni useana vuonna suomalaisilla joulutoreilla, joita tuolloin kajaanilainen Finspirit Oy, nykyinen Kalevala Spirit Oy, järjesti Saksassa, sekä Nürnbergin lentoasemalla lähtöselvitysvirkailijana, vaikutti matkailuala varsin kiinnostavalta. 3,5 vuoden opinnot yhdistivät itselleni juuri sopivasti käytännönläheisiä kursseja teoriaopintoihin. Opintojen aikana tuli moni Kainuun ja lähialueiden matkailukohde tutuksi, sillä kävimme muun muassa melomassa, maastopyöräilemässä, vaeltamassa ja testaamassa monta matkailupalvelua alueella.
Työminän etsimistä yrittäjyysvalmennuksessa
Hankkeen päätyttyä etsin jälleen työminääni ja päädyin Intotalon järjestämään yrittäjyysvalmennukseen, ajatuksenani perustaa oma kahvila Kajaaniin. Idea ei kuitenkaan ottanut tulta alleen ja totesinkin valmennuksen olleen hyödyllinen sen suhteen, että pystyin toteamaan, ettei yrittäjyys ole minua varten. Saman kevään aikana hain ja pääsin ”Eino Leino -talon kulttuurinen ja matkailullinen kehittäminen” -hankkeen projektipäälliköksi. Eino Leino -talo on Kajaanin Paltaniemellä sijaitseva kulttuurimatkailukohde, joka esittelee sekä Eino Leinon että Elias Lönnrotin elämäntyötä. Hankkeiden ollessa aina määräaikaisia, päättyi tämäkin rupeama parin vuoden jälkeen ja lentoliikenne veti taas puoleensa. Kajaanin lentoasemalta löytyi jälleen työpaikka, ja työskentelin liikennevirkailijan monipuolisissa työtehtävissä aina siihen saakka, kunnes koronan myötä lentoliikenne Kajaanin lentoasemalle päättyi. Korona toi itselleni kuitenkin myös positiivista, eli aloitin restonomin YAMK-opinnot Kajaanin amk:ssa. Ollessani lomautettuna töistä, jäi opintoihin hyvin aikaa. Aiempi yritykseni opiskella samaista tutkintoa oli kariutunut, ja näin jälkikäteen ajateltuna en vielä muutama vuosi valmistumisen jälkeen ollut vielä valmis jatkoopintoihin ja käsitykseni työelämästä oli liian suppea.
KAMKin opiskelijasta työntekijäksi
Keväällä 2021 opiskelin ahkerasti ja odottelin, että lomautus lentokentältä päättyisi ja lentoliikenne palaisi normaaliksi. Samoihin aikoihin sain kuulla, että KAMKilla olisi alkamassa matkailuhanke, johon haettiin työntekijää. Päätin tapani mukaan toimia heti ja otinkin vielä samana päivänä yhteyttä, löytääkseni itseni muutamaa päivää myöhemmin työhaastattelusta KAMKilta. Useitakin matkailuhankkeita oli käynnistymässä, mutta vielä kiireellisempi rekrytointitarve oli hankkeessa, jossa kartoitettiin Kainuun ja Koillismaan alueiden pk-yritysten koulutus- ja osaamistarpeita sekä mahdollisia työharjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja KAMKin opiskelijoille. Hankkeen aikana pääsin tapaamaan lähes 140 yritystä ja keskustelemaan heidän kanssaan yhteistyömahdollisuuksista. Mikä etuoikeus! Sitran rahoittama hanke päättyi vuodenvaihteessa 2021-2022 ja sen jälkeen siirryin nykyiseen työnkuvaani.
Työskentelen puolipäiväisesti Vastuullisen matkailun Arctic Lakeland Kainuu -hankkeessa projektiasiantuntijana, osa-aikaisesti liiketalouden opiskelijoiden työharjoittelijoiden ohjaajana ja osa-aikaisesti KAMKin Kuntapalvelussa, joka tuottaa kehittämishankesuunnittelua Kainuun kunnille. Työviikkoni ovat siis hyvin monipuoleisia, mutta pidän työstäni suuresti, ehkä juuri sen takia. Matkailuhankkeessa saan toimia ”oman” alani yrittäjien kanssa ja tukea heitä toimimaan entistä vastuullisemmin ja saavuttamaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF)-merkki, joka todentaa vastuullista matkailutoimintaa. Työharjoittelijoiden ohjaajana tapaan opiskelijoita ja yrityksiä ja käyn yhdessä heidän kanssaan läpi sitä, miten työharjoittelu on kunkin opiskelijan kohdalla sujunut, ja että voinko jotenkin olla avuksi. Kuntapalveluissa sen sijaan koen olevani vielä hyvin raakile ja pyrin omaksumaan niin paljon oppia kokeneimmilta kuin vain voin. Olen päässyt mukaan suunnittelemaan hyvin erilaisia hankeaihioita, joista osa on toivottavasti pian toteutumassakin. Vaikka työ on välillä rankkaa, koska se työtehtävät poukkoilevat joskus päivänkin aikana todella paljon, koen, että se on itselleni myös voimavara. Kontaktit erilaisten ihmisten kanssa ovatkin työni ehdoton suola.
Oma työurani on ollut polveileva, mutta silti kokonaisuudessaan eteenpäin vievä. Olen nauttinut siitä, että olen päässyt toimimaan hyvin monipuolisissa tehtävissä matkailun eri osa-alueilla suorasta asiakaspalvelusta kehittämistehtäviin, kuten nyt KAMKilla. Jos joku kysyisi, että mistä on ollut eniten hyötyä urallani, vastaisin epäröimättä, että rohkeudesta avata suuni eri tilanteissa. Uskalsin jo aikaisessa vaiheessa keskustella eri ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Ikinä ei tiedä, mistä aukeaa uusi ovi ja mihin erilaiset kontaktit johtavat.
Jos saisin lähettää nuoremmalle itselleni terveisiä, niin sanoisin myös, että luota itseesi ja siihen, että osaat! Kannustaisin panostamaan vastuullisuusosaamiseen sekä moniosaajuuteen ja siihen, että on itse valmis panostamaan jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.
Saara Uusiheimala
Projektiasiantuntija KAMK 2021-
Restonomi (ylempi AMK) 2020- jatkuu
Restonomi (AMK) 2008