Pauliina Karjalainen – Tradenomi markkinointi, AMK & YAMK

Tradenomin matka maran ja markkinoinnin maailmassa

Aloitin KAMK:ssa tradenomiopintoni vuonna 2012, suoraan lukiosta päästyäni. Hinku koulunpenkille oli kasvanut kovaksi kesän aikana, vaikkakin tiesin jo silloin, että tekemistä riittää. Olin nimittäin jo silloin tehnyt opintojeni ohella koko ajan töitä. Työ tarkoitti viinan kaatamista viikonloppu- ja keskiviikko-öisin Kajaanilaisessa yökerhossa. Taisin jonkun kerran väsyneenä aamun tunneilla kampuksella toivoa, että opettajat uskovat väsyneen olemukseni olevan oikeasti työstä johtuvaa! Vaikka koulukavereiden kanssa tuli vietettyä enemmän aikaa baaritiski välissämme, sain kyllä oikeasti hyviäkin ystäviä.

Minulle oli koulunpenkille istahtaessani jo aluksi selvää, että suuntaudun markkinoinnin puolelle. Vaikka olen aina rakastanut lukuja ja matematiikkaa, minua houkutti markkinoinnin puolella luovuus, tehtävien monipuolisuus ja se, että asioille on useampi oikea ratkaisu. Toisaalta koulukaverit varoittelivat, ettei markkinoinnin puolelta työllisty yhtä hyvin, kuin taloushallinnon linjalta. En välittänyt, vaan luotin omaan tunteeseen (tässäkin)!

Henkilö seisoo portailla ravintolatyöntekijän vaatteissa.
Kuva: Kokemusta ravintolatyöstä on ehtinyt kertyä vuodesta 2011 eteenpäin. Aloitin työt heti, kun täytin 18 vuotta. Tässä vuoropäällikkönä Lahden Coppa eateryssä vuonna 2019.

Haaveissa kokoaikainen työ

Valmistuin tradenomiksi jouluna 2015. Olin ehtinyt yökerhotyöskentelyn lisäksi kerryttää työkokemusta myös Alkosta. Siitä työstä on jäänyt erittäin lämpimät muistot. Haaveissa oli kuitenkin kokoaikainen työ, koska olin tehnyt useamman vuoden osa-aikaisesti useampaa vuorotyötä. Muutamien sattumien ja mutkien kautta päädyin seuraaviksi pariksi vuodeksi erääseen autoliikkeeseen ajoneuvosihteeriksi. Tästäkin työstä saatu kokemus oli todella arvokasta. Opin työskentelemään mm. vakuutusten, rahoitusasioiden, sopimusten, kirjanpidon ja haastavimpien toimistotehtävien parissa. Nuorena, vastavalmistuneena naisena omat haasteensa työhön sopeutumiseen toi hyvin miesvaltainen ala ja työpaikka, mutta hyvin siellä pärjättiin!

Rohkeasti kohti uusia haasteita

Luonteelleni tyypillisesti parin vuoden jälkeen toimistotyö oli muuttunut tutuksi ja rutiininomaiseksi, ja aloin kaivata uusia haasteita. Koitin onnea ja yritin päästä suorittamaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa KAMK:iin, vaikka työvuosia valmistumisen jälkeen ei ollut riittävästi. Niin kuin arvata saattaa, tällaisissa asioissa ei joustettu, joten jotain muuta oli keksittävä.

Huomasin S-ryhmän rekrytoivan S-päällikkövalmennukseen tulevaisuuden esimiehiä, ja innostuin. Laitoin hakemukset vetämään useampaan kaupunkiin sekä market- että matkailu- ja ravitsemiskaupan puolelle. Monivaiheisen rekrytointiprosessin jälkeen istuin Osuuskauppa Hämeenmaan Lahden konttorilla ja olin haastattelun viimeisessä vaiheessa. Junamatkalla kohti Kainuuta sainkin jo puhelun – minut oli valittu! Valinta tarkoitti muuttoa reilun kuukauden sisällä uuteen kaupunkiin ja töiden aloittamista minulle täysin uudessa kaupungissa, missä en tuntenut ketään. Jännitti, mutta päätös tuntui hyvältä.

S-päällikkövalmennuksessa

Tammikuussa 2018 aloitin työt Osuuskauppa Hämeenmaalla S-päällikkövalmennettavana. Valmennuksen aikana työskentelin useissa ravintola- ja hotelliyksiköissä, erilaisissa tehtävissä. Pääsin mukaan mm. uuden järjestelmän käyttöönottoprojektiin, uusien ravintolayksiköiden avauksiin ja erilaisiin pienempiin ja isompiin kehittämisprojekteihin.

Opin ravintoloiden ja hotelleiden konsepteista ja brändeistä. Verkostoiduin mara-yksiköissä ja Hämeenmaalla työskentelevien kanssa. S-päällikkövalmennuksessa meitä oli ympäri Suomen, ja meitä koulutettiin Jollas Instituutin toimesta reilun vuoden ajan esimiestehtäviin. S-päällikkövalmennuksen jälkeen työskentelin apulaisravintolapäällikkönä ja vuoropäällikkönä. Koska olin kiinnostunut markkinoinnista ja somesta, pääsin työssäni tekemään yksikköni sosiaalisen median sisältöjä pikkuhiljaa enemmän ja enemmän.

Henkilö istuu ravintolan penkillä. Ravintolatyövaatteet päällä.
Kuva: Markkinointiosaaminen, tuntemus ravintoloiden brändeistä ja konsepteista on tärkeää tämän hetkisessä työssä sosiaalisen median asiantuntijana.

Pitkäjänteinen työ sosiaalisen median parissa tuo tuloksia ja vie eteenpäin

Sinnikkyys, innostus ja halu oppia uutta sosiaalisen median parissa vei minua uralla eteenpäin. Kesällä 2021 minut nimitettiin sosiaalisen median asiantuntijaksi vuoropäällikön tittelin rinnalla. Vastuullani on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 11 ravintolan sosiaalisen median sisältöjen hallinnointi, tuottaminen ja suunnittelu yhdessä markkinoinnin tiimin sekä ravintolapäälliköiden kanssa. Työskentelen paljon myös yksiköissä työskentelevien somepäivittäjien kanssa. Sparrailen, opastan ja annan vinkkejä heidän tekemiseen.

Kehitystyö somen saralla vaatii pitkäjänteisyyttä ja ymmärrystä ravintoloiden arjesta, ja syvällisemmin brändistä ja ravintolan toiminnasta. Asiakasrajapinnan tunteminen ja tietämys kulutuskäyttäytymisestä ja trendeistä on tärkeää. Liiketoiminnan luvut ja strategiaosaaminen ovat myös pakollista, kun halutaan tehdä sisällöntuotantoa syväluotaavasti ja analysoida työmme tuloksia. Luvut ovat myös ohjaamassa päätöksentekoamme.

Työ sosiaalisen median parissa on aikamoinen viidakko, jo sen vuoksi, että tieto on alati muuttuvaa. Siksi esimerkiksi trendien jatkuva seuranta on tärkeää. Muutamaa vuotta aiemmin tähtäimessäni ollut YAMK-tutkinto on nyt myös suoritettu, ei tosin KAMK:ssa vaan LAB-ammattikorkeakoulussa. Valmistuin siis juuri äskettäin Uudistavan johtamisen koulutusohjelmasta tradenomiksi (YAMK). Suosittelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa sellaiselle työssäkäyvälle tyypille, joka on valmis liimaamaan nenänsä kirjaan (tai tietokoneeseen) iltaisin työpäivän jälkeen. Minä uskon, että opiskelu helpottaa reittejämme kohti uusia ulottuvuuksia ja matkoja!

Heknkilöt kohottavat maljat.
Kuva: Heittäydy rohkeasti!

Toivon tulevaisuudessa pääseväni kehittämään itseäni sosiaalisen median ja laajemmin markkinoinnin työtehtävien parissa esimerkiksi markkinoinnin esimiehen roolissa.  Uskon, että pitkäjänteinen työ ja itsensä kehittäminen vievät eteenpäin. Kaikkein tärkeintä on mielestäni kuitenkin intohimo ja rohkeus – ilman niitä annan itsestäni vain osan!

Luottamus, usko ja rohkeus omaan tekemiseen ovat minun vinkkejä kaikille uralla eteenpäin pyrkiville!

Pauliina Karjalainen

Tradenomi AMK 2015 & YAMK 2021
Sosiaalisen median asiantuntija/vuoropäällikkö