Herrasmieshakkerit KAMKin kyberaamupalalla – Vahvaa tietoa ja osaamista kybervastustuskyvyn kasvattamisesta
Digitaalisen palveluiden ja laitteiden turvallinen käyttö on kansalaistaito, sen syvempi ymmärtäminen on edellytys yrityksille ja yhteisöille turvallisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Tätä varten tarvitaan kyberturvallisuuden osaamista, jonka eri tasot rakentuvat osaamiselle ja yhteistyön tekemiselle.
Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) on kehittänyt kyberturvallisuuden koulutustarjontaansa ja testauspalveluitaan pystyäkseen vastaamaan entistä paremmin kybervastustuskyvyn eli resilienssin kasvattamiseen toiminta-alueellaan. Osana tätä työtä Kajaanin kampuksella järjestetään kyberaamupala 4.12.2024. Tilaisuudessa kuullaan Mikko Hyppösen ja Tomi Tuomisen (Herrasmieshakkerit) ja kyberturvallisuus ry:n Peter Sundin ajankohtainen katsaus kyberuhkakuvista ja kyberturvallisuusdirektiivin vaatimuksista.
”Jo nyt meillä voi opiskella kyberturvallisuuteen liittyviä teemoja. Tulemme entistä vahvemmin tarjoamaan osaamista alueen toimijoiden käyttöön. Nyky-yhteiskunnassa on välttämätöntä ymmärtää tietoturvan perusteet”, toteaa rehtori Matti Sarén.
Suomessa on laadittu kansallinen lainsäädäntö kyberturvaan liittyen, joka velvoittaa suurta osaa yrityksistä ja organisaatioista vastaamaan kyberturvallisuusdirektiivin (NIS2 ja CRA) vaatimuksiin. Näiden on jatkossa huolehdittava, että henkilöstöllä on osaaminen toimia siten, että kyberturvallisuuden hallintamalli ja hallintatoimenpiteet tulee täytettyä.
” KAMK vastaa tähän haasteeseen ja tulee järjestämään uutta ajantasaista koulutusta omalle henkilöstölleen, opiskelijoille mutta erityisesti alueen toimijoiden hyödyksi. Konkreettisena esimerkkinä tästä on juuri käyttöönotettu KAMK Cyber Range -harjoittelu ympäristö. Se on otettu käyttöön koulutuksissamme ja sen palveluita tullaan tarjoamaan myös yrityksille ja muille organisaatioille”, kertoo tuntiopettaja Jussi Ala-Hiiro.
KAMK Cyber Range mahdollistaa käytännönläheisen harjoittelun realistisessa, modernissa ja turvallisessa ympäristössä kyberturvallisuusriskien tunnistamiseksi. Siellä voi simuloida hyökkäyksiä, harjoitella kyberpuolustautumista sekä ympäristöön voi liittää turvallisesti prototyyppejä testattavaksi.
KAMK toimii aktiivisesti kyberalalla ja on verkostoitunut jo vahvasti aiheen tiimoilta.
”Meidät on hiljattain hyväksytty jäseneksi Teknologiateollisuuden alaiseen Kyberala ry:hyn, joka edistää alan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä sekä tieto- ja digitaalista turvallisuutta Suomessa ja EU:ssa. Lisäksi olemme mukana Pohjoismaat ja Balttian kattavan Cyber Bridge Forum A Nordic-Baltic CyberSkills Think Tank toiminnassa. KAMK on myös mukana OKM:n rahoittamassa korkeakoulutussektorin verkostoitumiseen ja kyberturvakoulutuksen kehittämiseen tähtäävässä hankkeessa. Nämä kaikki palvelevat sekä opiskelijoitamme, että erityisesti yhteistyökumppaneitamme.”, kertoo rehtori Matti Sarén.
Lisätietoja:
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Matti Sarén
044 7101 600
matti.saren(at)kamk.fi
Kyberaamupala 4.12.2024
Osallistuminen paikan päällä: Kajaanin ammattikorkeakoulu, TAITO 2 -rakennuksen auditorio, Ketunpolku 4, Kajaani
Osallistuminen etänä MS Teamsin kautta Click here to join the meeting
Aamun ohjelma:
Klo 08:30 – 09:00 Aamukahvit ja vapaata keskustelua, TAITO 2 auditorion aula
Klo 09:00 – 09:10 Tervetulosanat: Matti Sarén, Rehtori, toimitusjohtaja KAMK
Klo 09:10 – 10:15 Kybertuho teoriassa ja käytännössä: Herrasmieshakkerit Mikko Hyppönen ja Tomi Tuominen
Klo 10:15 – 10:30 Vapaata keskustelua, kahvitauko
Klo 10:30 – 10:50 Mikä on NIS 2 ja kuinka sillä on tarkoitus kasvattaa kansallista kyberresilienssiä?: Peter Sund, toimitusjohtaja FISC – Kyberala ry
Klo 10:50 – 11:10 Kyberkoulutuksen kehittäminen KAMKissa: Jussi Ala-Hiiro, tuntiopettaja
Klo 11:10 – 11:15 Päätössanat: Matti Sarén, Rehtori, toimitusjohtaja KAMK
Ilmoittaudu tapahtumaan ma 2.12.2024 mennessä