Esteettömässä matkailussa on ympärivuotista potentiaalia

Kajaanin ammattikorkeakoulu on toteuttanut hankkeen, jossa selvitettiin esteettömien majoitus- ja matkailupalvelujen tarjontaa ja saavutettavuutta Kainuussa. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa matkailu Kainuussa kaikille yhdenvertaisesti ja vastuullisesti. Esteettömiä palveluja tarvitsevat asiakkaat matkustavat ympärivuotisesti ja palaavat usein hyväksi havaittuun matkakohteeseen.

”Keskeisenä ongelmana on ollut se, ettei esteettömistä majoitus- ja matkailupalveluista ole saatavilla riittävästi ennakkotietoja. Yritykset eivät osaa tai uskalla kertoa omien tilojen esteettömyydestä ja palvelujen saavutettavuudesta. Hankkeen tulokset vahvistavat tämän, sillä vain noin 6 % matkailualan toimijoista kertoo nettisivuillaan esteettömistä palveluista”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Arto Heikkinen.

Hankkeessa selvitettiin Kainuun matkailualan yritysten esteettömyyttä ennakkoinformaation, yrityshaastattelujen ja esteettömyyskatselmusten avulla. Tietoiskujen ja asiantuntijaluentojen kautta lisättiin yritysten tietoisuutta ja osaamista esteettömyydestä. Parhaina käytänteinä hankkeessa esiteltiin Scandic-ketjun esteettömyysohjelma, Vihdissä toimivan Hawkhill Oy:n esteettömät mökit sekä Laukaalla toimivan Peurunka Oy:n tilojen ja palvelujen esteettömyys. Arto Heikkisen mukaan tavoitteena on rohkaista yrityksiä viestimään esteettömyydestä ja käynnistämään muutostöitä esteettömyyden parantamiseksi.

Hankkeen aikana on käyty 28 eri matkailualan toimijan luona arvioimassa tilojen esteettömyyttä ja palvelujen saavutettavuutta. Varsinkin ulkona olevien luiskien jyrkkyys on yllättänyt projektiasiantuntija Jarmo Jokisen. Sallittu enimmäiskaltevuus on 8 %, mutta mittausten perusteella keskiarvo on 15 % luokkaa. Talviolosuhteitten takia myös ulko-ovilla on usein korkeita kynnyksiä.

Osa yrittäjistä kokee, että esteettömille palveluille ei ole riittävästi kysyntää. Tilanne on kuitenkin ristiriitainen, sillä esteettömyydestä ei ole tietoja yritysten nettisivuilla, jolloin kyseisiä palveluja tarvitsevat henkilöt valitsevat toisen palveluntuottajan, jonka sivuilta tiedot löytyvät.

Positiivisia yllätyksiä ovat olleet yritykset, jotka ovat kehittäneet tilojensa ja toimintansa esteettömyyttä. Yleensä edelläkävijäyritysten panostuksiin liittyy joku henkilökohtainen tarina, joka on vaikuttanut yrittäjien tahtotilaan ja asenteisiin.

 

”Camping Hossan Lumo rakennutti esteettömän mökin vuonna 2017. Lennyn äidillä oli MS-tauti ja hän tarvitsi liikkumisen apuvälineenä pyörätuolia. Tämä herätti huomion esteettömän majoituksen tarpeellisuuteen. Suunnittelussa toimi apuna Maijan äiti, jolla oli fysioterapeuttina kokemusta liikuntarajoitteisista asiakkaista. Esteetön mökki ei kustannuksiltaan juurikaan eronnut vakiomallistosta. Esteettömyys on ollut yrittäjille tärkeä arvovalinta.”

Yrittäjät Maija ja Lenny Daly, Camping Hossan Lumo

”Ravintolatilamme ovat esteettömiä. Lisäksi aittamökkimme on myös suunniteltu esteettömiksi, ja ne soveltuvat hyvin liikkumisen apuvälineitä käyttäville henkilöille. Mökkien wc-tilat ja ovileveydet on suunniteltu niin, että niihin pääsee esimerkiksi pyörätuolilla. Meidän yksi osakkaistamme on tehnyt töitä kehitysvammaisille suunnatussa yksikössä, joten hänelle tämä oli tärkeä asia jo suunnitteluvaiheessa. Päätalon puolella emme ole tehneet muutostöitä esteettömyyden suhteen.”

Toimitusjohtaja Kaisa Tyler, Haapala BnB Oy

”Ruokolan Kartanon tilat ovat yhdessä tasossa ja ovat esteettömiä. Viime keväänä yritys Joensuusta tiedusteli tilojemme esteettömyyttä ja soveltuvuutta heidän henkilöstönsä virkistäytymispäiville. Ryhmässä oli yksi henkilö, joka liikkui rollaattorin avulla ja varasimme hänelle inva-wc:n läheltä huoneen. Asiakkaat viihtyivät meillä todella hyvin ja palaute vierailusta oli mahtava.”

Myyntipäällikkö Minna Hirvonen, Vuokatti Safaris Oy
Toimitusjohtaja, yrittäjä Samuli Junttila, Vuokatti Safaris Oy

”Kotomon majatalossa Kotolinnassa on haluttu vanhan talon remonteissa huomioida myös tilojen esteettömyys etenkin yhteisten tilojen osalta. Kotolinnaan vuonna 2021 tehty uusi sauna on erityisesti suunniteltu ja toteutettu muutettavaksi pyörätuoliasiakkaalle sopivaksi. Kotomolla on myös tulossa vuonna 2025 uusi kohde historialliseen Paltamon pappilaan, johon suunnitellaan juhla- ja majoitustiloihin pyörätuolilla esteetön kulku.”

Toimitusjohtaja, yrittäjä Marisanna Jarva, Kotomo Oy

 

Hankkeessa on tehty yhteistyötä Kainuun kuntien, matkailualan yritysten ja eri vammaryhmiä edustavien kokemusasiantuntijoiden kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet myös Invalidiliitto ry, Sanna Kalmari/Palmuasema, Avaava Oy sekä Riesa Consultative Oy.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle toimintaympäristön kehittämisavustusta ja osa Kainuun kunnista on mukana hankkeen rahoittamisessa.

 

Lisätietoja hankkeesta antavat

 

Arto Heikkinen              Jarmo Jokinen

Projektipäällikkö           Projektiasiantuntija

Puh. 044 710 1519        Puh. 040 773 1258

 

Sähköposti etunimi.sukunimi(ät)kamk.fi