Mittaus- ja laboratoriopalvelut

Rakennustekniikan palvelut

Kajaanin ammattikorkeakoulun rakennustekniikan laboratorion osaamisen painopistealueina ovat kiinteistön kuntoarviot, kuntotutkimukset sekä korjausrakentamiseen liittyvät käytännön tutkimukset.

Laboratorion palveluja käyttävät pääasiassa yksityiset henkilöt, taloyhtiöt ja isännöitsijät sekä alan yritykset. Toimeksiannot voivat sisältää joko pelkästään mittauksia tai kokonaisia tutkimuksia tutkimussuunnitelmineen ja raportteineen.

Olemme tehneet mm. seuraavia toimeksiantoja ulkopuolisille tahoille:

  • Kiinteistön rakennustekniset kuntoarviot
  • Betonirakenteiden kuntotutkimustoimenpiteet
  • Omakotitalojen kuntotarkastukset asuntokauppaa varten
  • Kosteuskartoitukset
  • Rakennuksien lämpökuvaukset
  • Rakennusten ilmatiiveysmittaukset

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Ammattikorkeakoulun lehtori

Veera Kilpeläinen

Analyysilaboratorion palvelut

Kainuun Edun Min-Novation – hankkeen investointirahalla hankittu analyysi- ja modifiointilaitteisto on räätälöity tukemaan KAMKin liikuteltavan kaivannaisalan laboratoriokontin laitekantaa. Yhteistyön tavoitteena on ollut aikaansaada Kainuuseen kenttäolosuhteissakin toimiva kaivosalan laboratorioyksikkö kivi- ja kaivannaisalan materiaalitutkimukseen.

KAMKin kivi- ja kaivannaisalan laboratorioympäristö tarjoaa mahdollisuuden mm. kaivos- ja prosessiteollisuuden materiaalitutkimukseen sekä sivuvirtojen hyödyntämistä helpottavaan materiaalien luokitteluun.

Analyysilaboratoriossa olevat polttouuni, termoanalysaattori, XRF ja XRD mahdollistavat näytteiden analysoinnin ja modifioinnin. Kemiallisen ja mineralogisen karakterisoinnin lisäksi laitteiden avulla voidaan mm. määrittää tutkittavan materiaalin raekoko sekä reaktiolämpötilat. Kolonnikokeiden avulla on myös mahdollista suorittaa läpivirtaustestejä. Testeillä selvitetään eri materiaalien liukoisuus- ja adsorptio ominaisuuksia.

Laboratorioympäristö sijaitsee Kajaanin ammattikorkeakoululla Taito1 -rakennuksessa. Laboratorioympäristön sijainti varmistaa laitteiden laajan käyttömahdollisuuden ja tukee mahdollisimman usean alueen eri toimialojen yrityksien tarpeita.

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Kehitysinsinööri

Ville Karppinen

Mineraalitekniikan laboratorio

KAMKin ja Kainuun Etu Oy:n yhteistyötyön tuloksena on syntynyt liikuteltava kivi- ja kaivannaisalan laboratorioympäristö. Laboratorio on monipuolinen kokonaisuus, jota yritykset voivat hyödyntää mm:

  • materiaalien luokitteluun ja materiaalitutkimukseen,
  • yritysten laadunvalvontaan,
  • prosessimuuttujien ja niiden vaikutusten selvittämiseen,
  • prosessien optimointiin,
  • tuotekehitykseen ja
  • jätteiden hyödynnettävyystutkimukseen.

Laboratorioympäristö laitteineen on Kainuun ja sen lähialueen kivi- ja kaivannaisalan yritysten sekä muilla toimialoilla toimivien yritysten käytettävissä. Yritysyhteistyön ja palveluliiketoiminnan lisäksi KAMK käyttää mineraalitekniikan laboratoriotaan kaivosalan insinöörikoulutuksessa. Analyysilaboratorio soveltuu puolestaan esimerkiksi mittalaitteiden kehittämisessä tarvittaviin vertailumittauksiin.

Prosessien optimointi ja mittausten suorittaminen valmiissa testiympäristössä on kustannustehokas toimintamalli niin aloitteleville kuin pidemmälle edenneille toimijoille, jotka haluavat kohdentaa omat resurssinsa tehokkaammin.

Laboratorio on varustettu kaivosteollisuuden mekaanisilla yksikköprosessointilaitteilla. Laboratoriosta löytyy tarvittava laboratoriomittakaavan laitteistoja murskaukseen, jauhatukseen, multiprosessointiin ja partikkelikokomittaukseen, seulontaan, suodatukseen ja vaahdotukseen. Laboratoriossa on myös lämpökaappi ja polarisaatiomikroskooppi kameralla. Mineraalitekniikan laboratorio sijaitsee liikuteltavassa kontissa, joka on varustettu sähkö-, vesi- ja viemäriliitännällä sekä omalla lämmitysjärjestelmällä. Kontin siirto on vaivatonta – siirtämällä laboratoriolaitteet kontin keskelle ja sitomalla irtotavarat liinoin kontti on valmis nostettavaksi siirtolavalle ja kuljetettavaksi uuteen kohteeseen.

Analyysilaboratorion yhteydessä sijaitsee multiprosessointilaitteisto (Hosokawa Alpine), jossa on integroitu on-line -partikkelikokomittaus. Pystymme mittaamaan partikkelikoon ja säätämään luokittimen leikkausraja prosessoinnin aika. Laitteeseen kuuluu iskumylly 50 ZPS, suihkumylly 100 AFG ja Luokitinyksikkö 50 ATP.

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Kehitysinsinööri

Ville Karppinen

Tuotantotekniikan palvelut

Kajaanin ammattikorkeakoulun tuotantotekniikan laboratorio tarjoaa asiakkailleen tutkimuspalveluja sekä kehitysyhteistyötä, joiden avulla yritykset voivat kehittää tuotantotekniikkaa, vikadiagnostiikkaa ja laaduntarkkailua. Tuotantotekniikan laboratorio toteuttaa toimialakohtaisia selvityksiä ja antaa asiakasyrityksille apua kehittämissuuntien valinnassa.

Tuotantotekniikan laboratorion palvelut sisältävät tuotannon automatisoinnin (FMS), tuotannon virtuaalimallinnuksen, robottien ohjelmoinnin ja robottisimulaatiot. Lisäksi palveluihimme kuuluu tuotannon kehitys- ja tutkimusprojektit.

Opiskelijaprojektit ovat lähtökohtaisesti tilaajalle maksuttomia. Mahdollisista aiheutuvista kustannuksista sovitaan aina etukäteen toimeksiantajan kanssa.

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Kehitysinsinööri

Ville Karppinen

Laite- ja elektroniikan testauspalvelut

Testaamisen merkitys niin elektroniikka- kuin muussakin teollisuudessa kasvaa jatkuvasti. Testauksessa saatava tieto on erittäin oleellista tuotekehityksen, prosessien tehokkuuden ja tuotteiden laadun kannalta. Testaamalla voidaan vaikuttaa myös kustannuksiin – mitä aikaisemmin viat ja ongelmat havaitaan, sitä enemmän säästetään kustannuksissa.

Luotettavaa testauksen kokonaispalvelua

KAMKin testauslaboratorio tarjoaa yrityksille niin yksittäisiä testejä kuin kokonaisvaltaista testaus- ja tuotekehityspalvelua. Testauslaboratorion palvelutarjonta kattaa sekä yksikkö- että laitetasoisenkin testauksen. Palvelujen lähtökohtana ovat useiden yritysten tarpeet ja toivomukset.

Monipuolista osaamista yrityksesi eduksi

Kokonaisvaltaisten testaus- ja tuotekehityspalvelujemme lisäksi yritykset voivat ostaa tarpeen mukaan myös yksittäisiä testejä. Noudatamme toiminnassamme standardin EN ISO/IEC 17025 mukaista laatujärjestelmää.

Tarjoamme palvelua EMC-, olosuhde- (sää) ja tärinätestauksessa.

EMC-laboratorio

Kajaanin ammattikorkeakoulun EMC-laboratorio on toiminut vuodesta 1998 lähtien. Laboratoriossamme on kattavat testausvalmiudet emissio- ja sietotestaukseen. Testaukset tehdään standardien ja direktiivien mukaisesti tai asiakkaan toivomalla tavalla. Toimintamme kattaa tuotekehitystestaukset ja asiantuntija-avun häiriönsuojauksiin liittyvissä ongelmissa. Laitteemme kalibroidaan säännöllisesti testien ja tulosten varmentamiseksi.

Suoritamme testauksia:

  • Ajoneuvo– ja työkone-elektroniikkalaitteille
  • Teollisuuselektroniikkalaitteille
  • Kevyen teollisuuden ja toimistoelektroniikkalaitteille
  • Sairaalaelektroniikkalaitteille

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Osaamisaluejohtaja

Jari Kähkönen

Olosuhdetestaus

Olosuhdetestaus selvittää tuotteen luotettavuutta ja soveltuvuutta erilaisissa käyttöolosuhteissa. Testaus voidaan suorittaa lämpötilan, kosteuden tai molempien suhteen.

Lämpötilatestien tarkoituksena on tutkia, mitä fysikaalisia muutoksia erilaiset lämpötilat ja lämpötilojen muutokset aiheuttavat tutkittaviin kohteisiin.

Teemme seuraavia lämpötestejä:

  • Korkea lämpötila
  • Matala lämpötila
  • Lämpötilan vaihtelutestit
  • Kosteuden vaikutus

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Osaamisaluejohtaja

Jari Kähkönen

Mekaaninen rasitus- ja tärinätestaus

Mekaanisten rasitustestien tarkoituksena on tutkia, mitä fysikaalisia muutoksia erilaiset mekaaniset rasitukset aiheuttavat tutkittaviin tuotteisiin. Kajaanin ammattikorkeakoululla on käytettävissä kuuden vapausasteen liikelaitteisto ja tärinätestauslaitteisto.

Liikelaitteisto

Mekaanisten rakenteiden tärinänvaimennusominaisuuksien testaamiseksi on käytössä kuuden vapausasteen liikelaitteisto, joka mahdollistaa niin ohjelmallisesti luotujen kuin kenttäolosuhteista nauhoitettujen liikejaksojen hyödyntämisen testiherätteinä. Mittausten suorittamiseksi käytettävissä on mm. kiihtyvyysantureita sekä monipuolinen ja muunneltava mittausjärjestelmä. Lisäksi tarjolla on mittaustulosten käsittelyyn ja analysoimiseen soveltuvia ohjelmistotyökaluja.

Tärinätestauslaitteisto

Testauksissa voidaan tutkia testattavan laitteen rakenteissa esiintyviä kiihtyvyyksiä ja resonanssitaajuuksia. Pidempiaikaisissa rasitustesteissä tutkitaan laitteen mekaanisten rakenteiden kestävyyttä ja muuttumista.

Käytettävissä on sekä ruuvi- että mehiläisvahakiinnitteisiä kiihtyvyysantureita. Antureilla kontrolloidaan täristinlaitteiston toimintaa ja voidaan mitata testattavissa laitteissa esiintyviä kiihtyvyyksiä ja resonansseja.

Ota yhteyttä
Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@kamk.fi

Ammattikorkeakoulun tuntiopettaja

Markku Karppinen

Osaamisaluejohtaja

Jari Kähkönen