Pertti Kyllönen, Sairaanhoitaja AMK & YAMK

Omat ennakkoluulot haastaen sairaanhoitajasta huippu tiimiä luotsaavaksi osastonhoitajaksi

Henkilö seisoo pihalla sairaanhoitajan työvaatteet päällä ja hymyilee.

Hei, olen Pertti Kyllönen, kaksinkertainen KAMKilainen Kajaanista. Valmistuin ensimmäisen kerran joulun aikaan 2009 sairaanhoitajaksi ja YAMK:sta keväällä 2015 johtamisen ja kehittämisen linjalta. Tällä hetkellä toimin osastonhoitajana Kainuun keskussairaalassa osastolla A, eli konservatiivisella osastolla.

Valmistumiseni aikaan 2009 muistan miettineeni viimeisillä luennoilla että mitenkähän minusta ikinä tulee osaava sairaanhoitaja. Koulu oli kyllä antanut hyvät perusvalmiudet, mutta ammatillinen itsetunto oli vielä rakentumatta aika pahasti. Niin vain homma rupesi käytännön työn kautta toimimaan ja muutaman vuoden kuluttua totesin että on aika opiskella hieman lisää ja etsiä uusia haasteita. Sen hetkinen elämäntilanne vaikutti myös päätökseen, kun lapsiarki piti yhdistää kahden kolmivuorotyöläisen elämään.

Harjoittelun kautta suuntautuminen selville

Minusta piti tulla ensin psykiatrinen sairaanhoitaja. Ensimmäisen harjoittelun myötä kirurgia rupesi sitten kiinnostamaan ja vaihdoin vehtovaiheen opinnot lennosta. Valmistuessani ajattelin, etten varmaan koskaan tule hakeutumaan perusterveydenhuoltoon tai konservatiivisille aloille, ja myöhemmin olenkin miettinyt että mielikuvani oli hyvin kapea katseinen ja perustui virheelliseen näkemykseen eri vastuualueiden toiminnasta.

Henkilö soittaa puhelimella maski päässä sairaala alueella.

Uskaltautumalla uusiin haasteisiin

Nykyiseen tehtävääni ajauduinkin siten, että aloitin vuonna 2015 kuukausi ennen valmistumistani apulaisosastonhoitajana akuuttiyksikössä. Tämän jälkeen sain paikan juuri perustetun Osasto A:n osastonhoitajana, jossa olenkin toiminut nyt kolmatta vuotta, lukuun ottamatta puolenvuoden määräaikaista retkeä päivystyspalveluiden osastonhoitajana. Uraani on sävyttänyt paljon se, että pyrin uskaltautumaan uusiin haasteisiin ja varsinkin haastamaan ennakkoluuloni omasta osaamisestani tai positiosta johon olen pyrkinyt.

Parasta työssäni on sen autonomisuus. Tehtävää on todella paljon, mutta se että työn saa itse aikatauluttaa ja priorisoida, on itselleni iso asia. Lisäksi pidän toiminnan kehittämisestä ihmisten kanssa ja ylipäänsä siitä, kun saa työskennellä huippu tiimin kanssa.

Pahin vastustaja katsoo peilistä

Haasteita työssäni aiheuttavat suuret organisaatiomuutokset ja jatkuva taloudellinen paine. Välillä on haastavaa vastata odotuksiin, kun resurssit eivät tahdo riittää. YAMK:ssa opittu paineensietokyky on kyllä ollut arvossa arvaamattomassa, että jaksaa ilolla tätä työtä tehdä.

Henkilökohtainen haasteeni matkalla esimiestyöhön on ollut se, että vaikka olen sosiaalinen, niin olen aina ollut ujo. Tämän asian kanssa opin kuitenkin selviytymään päättäessäni viisi vuotta sitten, että en koskaan kieltäydy, jos minua pyydetään luennoimaan, tai puhumaan johonkin, vaan haastan aina itseni ja menen ihmisten eteen. On ollut hirvittävä, mutta tehokas oppikoulu pois omista peloista. Jännittää se edelleen, mutta nyt tiedän, että selviän kyllä mistä vain.

Suurin onnistuminen urallani on varmastikin ollut itseni voittaminen. Kuten Kimmo Laiho toteaa, pahin vastustaja katsoo peilistä ja tämä piti kohdallani hyvinkin paikkaansa. Tuntuu hienolta, kun lähtökohtaisesti epäilin että opinko koskaan täyttämään tonttiani hoitajana, niin nyt saan vastata kokonaisen osaston toiminnasta. Palliatiivisen toiminnan kehittäminen on ollut toinen hieno asia, kuten kyllä myös Osaston A yhteen hioutuminen – olemme saaneet yhdessä luotua hienon työyhteisön!

Jos jotakin muuttaisin, niin ehkä olisin tehnyt vähemmän töitä ja enemmän panostanut kouluun. Varsinkin YAMK: vuodet ovat aikalailla sumua kun teki 100% työaikaa, syntyi kesken opintojen vauva ja sitten vielä piti tehdä vuoden sisällä opinnäytetyö muiden kurssien ohella. Toki tämä auttoi kehittämään sellaista paksunahkaisuutta, sinnikkyyttä ja päämäärätietoisuutta, että nyt pärjää aika monenlaisissa tilanteissa yllättävän hyvin.

Henkilö nauraa ja istuu tietokoneen ääressä pitäen puhelinta kädessä.

Tulevaisuuden työelämän taidot: Itsensä johtaminen ja oman työn organisoiminen

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan itsensä johtamisen ja oman työn organisoinnin taitoja. Tiimipelaaminen ja kyky sietää jatkuvaa muutosta ovat avainasemassa nykypäivän työelämässä pärjäämiseen. Omaa osaamistaan täytyy jatkuvasti kehittää ja olla kiinnostunut omasta alastaan.

Omaa jaksamistani tukee aktiivinen vapaa-aika. Välillä pitäisi myös muistaa rauhoittua, mutta koska aikaa on rajallisesti, niin olen pyrkinyt panostamaan pitkiin yöuniin kun muuten on vauhti päällä jatkuvasti. Muuten harrastelen metsästystä, kalastusta, kirjallisuutta, kokkaamista, lentopalloa, lenkkeilyä, sekä kaikenlaista muuta luonnossa liikkumista. On itselleni tärkeää että voin harrastaa kavereiden kanssa, mutta myös yksin, sillä välillä sitä tarvitsee hetken aikaa vain itselleen.

Terveisin,

Pertti Kyllönen

Sairaanhoitaja AMK ja YAMK
Osastonhoitaja Kainuun Sote