Esteettömyyden edistäjä -palkinto Kainuu Arctic Lakeland -verkkosivuston esteettömyysosiolle

85-vuotisjuhlavuottaan viettävä Invalidiliitto on jakanut Apuväline 2023 -tapahtumassa Tampereella uuden 3000 euron suuruisen Esteettömyyden edistäjä -palkinnon. Palkinnon sai Kainuu Arctic Lakeland -verkkosivuston esteettömyysosio, jonka ovat toteuttaneet Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Suomen Paralympiakomitea. Palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

– Kyseessä on erinomainen sivusto, jossa on tehty esimerkillistä ja monistettavaa työtä erityisesti luontomatkailun esteettömyystiedon osalta. Sivustolta löytyvät Kainuun esteettömät luontokohteet, niin kesä- kuin talvireitit sekä käynti- ja kalastuskohteet erikseen eriteltyinä. Lisäksi sivuilta saa tietoa apuvälineistä, esteettömistä majoituskohteista ja ravintoloista.  Arcticlakeland.com-sivuston esteettömyysosio on loistava esteettömyystiedon malli ja esimerkki kaikille matkailualalla toimijoille, luonnehtii Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala.

Kainuu Arctic Lakeland -verkkosivusto on tuotettu Luonto kaikille Kainuu -hankkeen yhteydessä. Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishankkeessa on edistetty Kainuun esteetöntä luontomatkailua.

– Uusien teknologisten ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen niin reittien ja käyntikohteiden kartoituksessa kuin kohteiden esteettömyyden tason esille tuomisessa ennakkoviestinnässä oli hankkeen toimenpiteiden keskiössä alusta saakka, toteaa projektipäällikkö Arto Heikkinen Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Luontoreittien ja käyntikohteiden esteettömyystietoa ja sekä muuta esteettömyystietoa on tuotu esille lukuisissa eri kanavissa. Esteettömän matkailun sisältöjä on integroitu Kainuun matkailun aluesivustolle arcticlakeland.comiin sekä matkailukeskusten ja yritysten (mm. vuokatti.fi-sivusto) omille verkkosivuille. Esteettömyystiedot käännetään myös englanniksi ja saksaksi.

Kajaanin ammattikorkeakoulun tavoitteena on edistää jatkossa esteettömiä matkaketjuja Kainuun alueella. – Pidämme tätä Invalidiliitossa tärkeänä kehityskohteena, ja myös matkailualan toimialaraportissa perään kuulutetaan kestäviä matkaketjuja. Ekologisuuden lisäksi myös esteettömyys on tärkeä osa vastuullisuutta, huomauttaa Rantala.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Arto Heikkinen, Kajaanin ammattikorkeakoulu, arto.heikkinen@kamk.fi,
p.044 7101519
Projektipäällikkö Petri Rissanen, Suomen Paralympiakomitea, petri.rissanen@paralympia.fi,
p. 050 5550345
Viestintäjohtaja Sinikka Rantala, Invalidiliitto, sinikka.rantala@invalidiliitto.fi, p. 040 7152235