KAMK_kirjaimet.jpg

Etusivu>Esittely>Ajankohtaista>Opiskelijalla todettu keuhkotuberkuloosi
11.1.2017 10:30

Opiskelijalla todettu keuhkotuberkuloosi

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalla on todettu tuberkuloositartunta. Todettu tuberkuloosi on tarttuvaa muotoa, minkä vuoksi tuberkuloosille altistuneille henkilöille järjestetään tartuntatautilain mukainen altistuneiden selvittely. Tutkimuksilla pyritään estämään taudin leviäminen.

Kainuun sairaanhoitopiirin keuhkosairauksien ylilääkäri Elsa Nylund toteaa, että tuberkuloosi on Suomessa harvinainen, mutta maailman laajuisesti erittäin yleinen tartuntatauti. Kainuussa esiintyy vuositasolla vain yksittäisiä uusia tuberkuloositapauksia. Kainuun keskussairaala koordinoi altistuneiden selvittelyä ja tutkimuksiin ohjaamista.

”Tuberkuloosi leviää pisaratartuntana, mutta tartunta vaatii merkittävää ja toistuvaa altistusta. Noin kolmasosa altistuneista saa tuberkuloositartunnan ja näistä vain noin 10 % sairastuu elinaikanaan kliiniseen tuberkuloosiin. Tuberkuloosin tarttuminen perusterveeseen aikuiseen on poikkeuksellista. Tartunnan voi saada vain tarttuvaa tuberkuloosia sairastavalta henkilöltä, ei esimerkiksi oireettomalta tuberkuloosille altistuneelta henkilöltä” kertoo Nylund.

KAMK toimii aktiivisesti yhteistyössä terveydenhuoltohenkilöstön kanssa altistuneiden selvittämiseksi sekä taudin leviämisen ehkäisemiseksi. ”Olemme ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin altistuneen henkilökunnan sekä altistuneiden opiskelijoiden saattamiseksi tutkimusten pariin. Kainuun keskussairaalan lisäksi teemme yhteistyötä työterveyshuollon sekä opiskelijaterveydenhuollon kanssa,” toteaa rehtori Turo Kilpeläinen.

Lisätietoja:
THL Suositus tuberkuloosin kontaktiselvityksen toteuttamiseksi: https://www.julkari.fi/handle/10024/80303
Filha Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma 2013: https://www.filha.fi/suomi/julkaisut/tuberkuloosi/valtakunnallinen_tuberkuloosiohj/

Olli-Pekka Koukkari                                  Elsa Nylund   
Kainuun sairaanhoitopiiri                          Kainuun sairaanhoitopiiri
tartuntataudeista vastaava lääkäri            Keuhkosairauksien ylilääkäri
p. 044 797 4668                                       p. 044 797 5290
olli-pekka.koukkari(at)kainuu.fi                 elsa.nylund(at)kainuu.fi

Turo Kilpeläinen
Kajaanin ammattikorkeakoulu
rehtori, toimitusjohtaja
p. 044 7101 600
turo.kilpelainen(at)kamk.fi