KAMK_kirjaimet.jpg

Etusivu>Esittely>Ajankohtaista>Kansainvälinen e-urheilun keskittymä Kainuuseen
23.5.2017 15:00

Kansainvälinen e-urheilun keskittymä Kainuuseen

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia (VRUA) rakentavat yhdessä Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) kanssa e-urheilun kansainvälisen keskuksen, eSports Centerin Kainuuseen. Hankkeen tavoite on suunnitella ja toteuttaa e-urheiluun urheilijan polku perinteisten Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa toimivien urheilulajien rinnalle uuden e-urheilulajin eritystarpeet huomioiden. E-urheilijan polku kattaa lajin akatemiatoiminnan suunnittelun yläkoulutasolta aina 2. ja 3. asteen koulutuksen kautta varusmiespalvelukseen.

Urheiluakatemiassa lähdetään innolla rakentamaan urheilijan polkua e-urheilun ympärille. Se palvelee myös alueellisesti koko Kainuuta.
- E-urheilu on nouseva ilmiö, jolla on hienot näkymät. Tällä alueella on tahoja, jotka pystyvät lajia tukemaan kuten me urheiluakatemia urheilijanpolun kautta ja KAMK pelipuolella. On luontevaa yhdistää voimavaramme, akatemiajohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Urheilijan polun rakentaminen e-urheiluun tulee kehittämään muutakin urheiluakatemiatoimintaa, mistä hyötyvät kaikki osapuolet.
- Uskon, että pystymme tarjoamaan perinteisten vahvojen lajiemme kautta uusia juttuja e-urheiluun ja toisin päin. Tavoitteena on tehdä e-urheilusta vahva laji akatemiaamme ja saada nuoria mukaan toimintaan, Vuorinen jatkaa.

Suomen elektronisen urheilun liitto pitää hanketta loistavana asiana lajille.
– Elektronisen urheilijan polun rakentaminen luo vakaan pohjan kilpapelaamisen kehitykselle ja yhä ammattimaisemmalle urheilutoiminnalle. Lisäksi hanke tuo meidät lähemmäksi perinteisen urheilun lajikehitystoimintaa, SEUL ry:n puheenjohtaja Joonas Kapiainen iloitsee. Hanke avaa tilaisuuden asettua kilpapelaamisen edelläkävijäksi myös kansainvälisesti.
– Luodessamme elektronisen urheilun akatemiatoimintaa Suomeen, teemme lajin valmennus- ja koulutusympäristöä mahdolliseksi samalla ulkomaisillekin toimijoille, Kapiainen kertoo.

Kainuun prikaati on myös mukana hankkeen toteutuksessa.
- Tavoitteena on suunnitella ja järjestää yhteistoiminnassa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa e-urheilijoiden varusmiespalvelus vastaavalla tavalla kuin on tehty muiden Kainuun prikaatissa asevelvollisuuttaan suorittavien akatemiaurheilijoiden osalta, esikuntapäällikkö eversti Rainer Peltoniemi kertoo.

Urheiluakatemiatoiminnan lisäksi hankkeessa rakennetaan kansainvälinen eSports Camp – konsepti lajin huippu-urheilijoille ja huipputiimeille. Ensimmäisenä toteutuu tänä kesänä 12.6.–6.7. Kajaanissa järjestettävä e-urheilun leiritys, jonka jälkeen järjestetään kolmipäiväinen CSGO-turnaus Break Sokos Hotel Vuokatissa 7.-9. heinäkuuta.

Konsepti luo jatkossa Vuokattiin e-urheilijoiden valmennus- ja leiritystoimintaa. Tämän lisäksi Vuokattiin ja Kajaaniin kehitetään urheilijoiden testauspalveluita. Testausjärjestelmällä tutkitaan e-urheilupelaajien pelaamisen kannalta olennaisia fysiologisia muuttujia, kuten silmänliikkeitä ja sykettä, minkä avulla selvitetään urheilijoiden vahvuuksia sekä ongelma-alueita. Tutkimustulosten analysoinnin ja kartoittamisen kautta kehitetään yksilöllisesti pelaajien ominaisuuksia. Vuokattiin ja Kajaaniin rakennetaan kansainväliset standardit täyttävä kilpapelaajien oppimisympäristö tiloineen, laitteistoineen ja ohjelmistoineen.

Elektroninen urheilu (e-urheilu, eSports) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpa- ja harrasteurheilua. E-urheilu on alkanut vallata alaa 2000-luvun alusta lähtien ja se on yksi Suomen nopeimmin kasvavista huippu-urheilulajeista ja jo nyt luonteva osa monen nuoren arkea. Pelaajamäärän odotetaan kasvavan nopeasti jopa satoihin miljooniin ympäri maailman. Lajin kasvu on ollut erittäin nopeaa ja Suomessa ei olla pystytty lainkaan reagoimaan koulutustarpeeseen. Lajin laajuudesta kertoo se, että turnauksia seuraavat maailmalla parhaimmillaan miljoonat katsojat.

esports_tiedotustilaisuus.jpg
Vuokatin tiedotustilaisuudessa Verna Mustonen, ELY-keskus (vas.),
Kimmo Nikkanen KAMK, Joonas Kapiainen SEUL, Janne Vuorinen VRUA


Lisätietoja

VRUA kysymykset, akatemiajohtaja Janne Vuorinen janne.vuorinen(@)vrua.fi, 045 692 6075

Lajikysymykset, SEUL-puheenjohtaja Joonas Kapiainen joonas.kapiainen(@)seul.fi, 045 6926075

Varusmiespalvelus, Kainuun prikaati, majuri Kari Saukkonen asevelvolliset.kaipr(@)mil.fi 0299 451160

Projektipäällikkö ESR Kati Haverinen kati.haverinen(@)kamk.fi 044 7157033

Projektipäällikkö EAKR Niklas Pehkonen niklas(@)nordic-esports.academy 044-0310944