KAMK_kirjaimet.jpg

Etusivu>Esittely>Ajankohtaista>Ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät käyttämään YTHS:n palveluita vuonna 2019 – Suomen hallituksen linjaus joulukuussa 2016

Ajankohtaista


30.12.2016 10:37

Ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät käyttämään YTHS:n palveluita vuonna 2019 – Suomen hallituksen linjaus joulukuussa 2016

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo, että Yksinkertaistettuna YTHS voi perustaa siis YTHS:n toimipisteen, ostaa palvelut yksityiseltä terveysfirmalta tai perustaa sen kanssa yhteenliittymän. Säätiössä ei vielä kuitenkaan tarkalleen tiedetä, miten palvelut tulevaisuudessa järjestetään.

YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta kertoo, että YTHS aikoo välttää ostopalveluita niiden korkean hinnan takia. Säätiö on edellä mainittujen lisäksi pohtinut palveluiden järjestämistä niin sanottujen terveyskioskien kautta. Terveyskioskilla olisi vastaanotto, ja sinne hankittaisiin aina tarpeen mukaan muuta palvelua, Poskiparta valottaa. 

Poskiparran mukaan myös etänä ja digitaalisena tarjottavia palveluita aiotaan tulevaisuudessa entisestään kehittää. Poskiparta lisää, että yliopistopaikkakunnat kattavat osittain jo nykyisin kaikkein suurimmat ammattikorkeakoulukeskittymät. ”Ennen päätösten tekoa meidän täytyy lisäksi tietää, millä kaikilla paikkakunnilla ammattikorkeakouluja tulevaisuudessa on ja muuttuuko niiden määrä ratkaisevasti” Poskiparta toteaa.

Tällä hetkellä yliopisto-opiskelijoiden on pakko maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu, jolla rahoitetaan YTHS:ää. Hallituksen ehdotuksessa jäsenmaksusta luovuttaisiin ja tilalle tulisi kaikille korkeakouluopiskelijoille pakollinen veroluonteinen terveydenhuoltomaksu, jolla rahoitettaisiin säätiön toimintaa. Ehdotuksen mukaan terveydenhuoltomaksu menisi suoraan maakunnalle.

Myös yliopisto-opiskelijoilta kerättävä maksu pysyy samalla tasolla. Tällä hetkellä yhden opiskelijan jäsenmaksusta säätiölle menee noin 53 euroa. Vaikka kaikilla korkeakouluopiskelijoilla on tulevaisuudessa oikeus YTHS:n palveluihin, opiskelijat saavat käyttää myös valinnanvapauden piirissä olevia sote-keskuksia. 

(Lähde:http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yths-aa-odottavat-mullistavat-muutokset-sote-tuplaamassa-toiminnan/6245072 )