Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kysely Barentsin alueen hanketoiminnasta ja yhteistyöfoorumi Helsingissä 8.12.2016

Uutisarkisto

Kysely Barentsin alueen hanketoiminnasta ja yhteistyöfoorumi Helsingissä 8.12.2016

16.9.2016 14.23

Kainuun liitto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu toteuttavat kyselyn löytääkseen ratkaisuja, jotka voivat auttaa ylittämään yhteistyöaloitteiden edistymistä haittaavia esteitä ja aktivoidakseen toimijoita Barentsin alueella. Kun kyselyn tulokset ovat käytettävissä, järjestetään Helsingissä 8. joulukuuta 2016 Barentsin yhteistyöfoorumi, jossa tuloksia käsitellään ja jalostetaan edelleen.

 

Kohti  vuorovaikutteista Barentsin yhteistyötä

Barentsin alueellinen yhteistyö on kehittymässä myönteisesti ja sen merkitys Barentsin alueen väestölle on yhä tärkeämpi. Paikalliset kehittämistarpeet ja henkilösuhteet korostuvat rajat ylittävässä yhteistyössä, eivätkä kansainvälisen politiikan suhdanteet ulotu niihin.  Siksi yksi Kainuun BRC puheenjohtajuuskauden 2015–2017 tärkeä tavoite on edistää Barentsin ja Arktisten alueiden keskinäistä kanssakäymistä ja edistää yhteistyötä alueen asukkaiden, alueellisten toimijoiden ja erilaisten yhteistyöfoorumien kesken. 

Vuonna 2015 toteutetussa tutkimuksessa koskien Barents yhteistyön rahoitusta (linkki Ulkoministeriön raporttiin) yksi tunnistetuista ongelmista oli riittämätön rahoitus hankevalmistelua sekä pieniä projekteja ajatellen. Lisäksi Barentsin alueella toimivilla eri rahoitusohjelmilla on kullakin omat painopisteensä, jotka eivät aina sovi yhteen keskenään. Esimerkiksi kulttuuri on yksi teemoista Karelia ENI CBC -ohjelmassa, mutta ei monissa muissa rahoitusohjelmissa. Lisäksi kukin rahoitusohjelma kattaa eri maantieteellisen osan Barentsin alueesta, eivätkä ohjelmien toiminta-alueet aina osu yhteen hankkeiden tarpeita ajatellen. 

Tärkeimmät EU: n rahoitusohjelmat Barentsin alueella ovat Kolarctic CBC ja Karelia CBC. Myös Pohjoinen Periferia ja Arktinen -ohjelmaa (NPA), Interreg North ja Interreg Itämeri -ohjelmia voidaan käyttää kansainvälisten hankkeiden EU-rahoituslähteinä EU Barentsin alueella.

 

Kysely hanketoteuttajille

Kainuun liitto Barentsin alueneuvoston nykyisenä puheenjohtaja-alueena, yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa, toteuttaa syksyllä 2016 kyselyn syventääkseen ymmärrystä edellisessä tutkimuksessa havaituista ongelmista. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka voivat auttaa ylittämään yhteistyöaloitteiden edistymistä haittaavia esteitä ja aktivoida mahdollisimman paljon eri toimijoita Barentsin alueella. 

Sähköinen kysely englanniksi ja venäjäksi on avoinna 03.10.2016 asti. Kaikki vastaajat osallistuvat automaattisesti arvontaan, jossa on mahdollisuus voittaa majoitus kahdeksi yöksi Helsingissä Barentsin yhteistyöfoorumin aikana. Pyydämme teitä ystävällisesti jakamaan sellaisille tahoille, jotka ovat mukana Barentsin alueen yhteistyöhankkeissa ja /tai kiinnostuneita sellaisista.

 

Barents Cooperation Forum Helsingissä 8.12.2016

Kun kyselyn tulokset ovat käytettävissä, järjestetään Helsingissä (Scandic Marina Congress Center) 8. joulukuuta 2016 Barentsin yhteistyöfoorumi, jossa tuloksista keskustellaan ja niitä jalostetaan eteenpäin. Foorumi toimii myös strategisten kumppanuuksien luomisen alustana. Siksi toteutettavassa kyselyssä on mukana uusiin hankealoitteisiin liittyviä kysymyksiä. Kyselyssä on osio, jossa voi esittää ajatuksia yhteistyöfoorumiin sopivista keskusteluaiheista ja hanke-esimerkeistä tai ilmoittaa halukkuudestaan pitää esitys tai fasilitoida työpajaa tilaisuudessa jostakin tietystä, oman asiantuntemukseensa liittyvästä aiheesta. 

Linkki tapahtuman sivuille (täydentyvät pikkuhiljaa): http://www.barentsforum.com

 

Yhteystiedot

Tapahtuman järjestelyistä vastaa: Anastasia McAvennie, T & K-koordinaattori, Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalvelut, Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy,  anastasia.mcavennie@kamk.fi, +358 44 715 7084 

Yhteyshenkilö Kainuun liitolla : Pentti Malinen, maakuntajohtaja, pentti.malinen@kainuu.fi, +358 44 7970 197